Dve pätiny bánk očakávajú tento rok pokles ziskovosti

16.02.2013 Bratislava

Bratislava 16. februára (TASR) - Očakávania bánk v oblasti výnosov a ziskovosti v budúcnosti sa až na malé výnimky výrazne nelíšia.

Až 48 % respondentov v minulom roku očakávalo nižšie výnosy. Pokles ziskovosti v roku 2013 vidí 39 % dopytovaných bánk, pričom na Slovensku to predpokladá až 64 % top manažérov. Vyplýva to z medzinárodného prieskumu spoločnosti KPMG.

"V súčasnej ekonomickej situácii, vrátane veľkého tlaku zo strany regulátora, nie sú banky príliš optimistické v hodnotení súčasného a budúceho stavu ich odvetvia. Aktuálne podnikateľské podmienky v bankovom sektore hodnotí len 13 % top manažérov bánk ako lepšie, 21 % ako rovnaké a až 66 % ako horšie v porovnaní s rokom 2011," priblížil riaditeľ oddelenia manažérskeho poradenstva pre finančný sektor v KPMG Slovensko Rastislav Nemec.

Nasledujúcich päť rokov bude ovplyvnených hlavne reguláciou, zavádzaním nových a jednoduchších bankových produktov a optimalizáciou služieb klientom. Pre dve tretiny bankárov je regulácia odvetvia najviac očakávaným trendom s najvýznamnejším dopadom na bankový sektor. "Banky sa stále viac prikláňajú k aktivitám na znižovanie nákladov ako k efektívnym investíciám cieleným na zvyšovanie výnosov a dlhodobý rast," dodal Nemec.

"Aj keď v tomto okamihu nezaznamenávame rast, banky jednotlivých regiónov čaká dobrá budúcnosť. Možno ich nečaká významný rast, no taktiež sa nad nimi nezbiehajú mračná, čo je tiež pozitívne," doplnil riaditeľ bankového oddelenia KPMG v Českej republike Zdeněk Tůma.
 

Vyberte región